Pages

Friday, August 14, 2009

Lagi Cerita Tentang Selsema Babi H1N1 !!!

Mengikut statistik pagi tadi 14 Ogos 2009 seramai 51 rakyat kita telah meninggalkan dunia ini, kalau ada pun yang masih tinggal dibumi ini hanyalah jasad yang letaknya 7 kaki dibawah permukaan bumi. Ana sebenarnya tak suka nak cerita pasal penyakit ni lagi, sebab kadang-kadang nak sebut perkataan binatang tu pun dah malas. Apa yang ana rasa pelik tetapi yakin dengan ketentuan yang maha esa, majoriti yang meninggal adalah dari bangsa kita, Melayu Islam. Masa dengar khutbah tengahari tadi, penyakit yang berlarutan ni pun diketegorikan sebagai musibah dan pembalasan dari Allah. Nauzubillah Min zaliq. Mudah-mudahan wabak ini dajauhakan dari kita semua.
Berbalik pada cerita tadi, masa ana buat pemeriksaan Ulangan di Putra Hospital pasal sakit Batu Karang ana, rata-rata yang pakai topeng ni adalah orang kita. Tak kiralah yang kerja kat sana atau yang datang nak dapatkan rawatan. Sahabat kita yang suka makan babitu, tak pakai lansung, kalau adapun terlalu minima. Ana agak, apa yang berlaku ialah apabila virus yang nak masuk kebadan kawan kita tu ternampak dah semacam dari mana dia berasal, jadi akhirnya virus tersebut beralih pula kebadan yang dipandangnya sebagai manusia. maka dengan sebab itu, kita yang Melayu Islamlah yang senang sangat terkena sakit ni hingga membawa maut.
Moga kita semua dapat senantiasa berdoa dan kekal berdoa tanpa jemu sehingga penyakitni terhapus dari bumi tercinta ini. Tapi jangan lupa untuk kaum lelaki mungkin ada satu lagi penyakit yang takut terkena iaitu penyakit takut B1N1....
Moga dijauhkan juga musibah tu.....
HamzahMelaka

3 comments:

 1. Nampaknya dah selalu sebut H1N1..., budak-budak pun dah terikut-ikut order makanan kat kantin sekolah... apa dia orang kata, kak !!!, H..1, N..1 (Hotdog 1, Nugget 1)...., anak-anak kita ni memang kreatif mindanya....

  ReplyDelete
 2. Ini pun masalah juga.Laman Blog Kedahlanie.blogspot.com
  1 Malaysia : Ada Orang ISLAM di bela oleh pihak GEREJA
  Mari !.. Semua wajib usahakan…."Ustaz, boleh tak sampaikan sedikit kuliah dalam 10 minit pada saudara-saudara kita di sini" minta kak Liza.
  Mmm, eee, kita taaruf dahululah ye, Nama saya…..
  Inilah pertama kali dalam hidup saya, sejak bergelar ustaz, tidak mampu mengeluarkan apa-apa perkataan.Hari ini 23 Jun jam 12.30 tengah hari, saya bersama pesakit HIV positif. Pada hal ketika ini, penghuni semua sedang tidur, berehat setelah makan ubat. Tetapi mereka semua bangun kerana mendapat tahu seorang ustaz datang melawat mereka.Saya tidak mampu mengeluarkan apa-apa perkataan bukan kerana mereka pesakit HIV. Tetapi, tempat kami menyampaikan kuliah agama ini ialah di dalam sebuah gereja.Tetapi inilah hakikatnya. Tempat perlindungan pesakit HIV bagi orang dewasa adalah di gereja. Orang bukan Islam yang menaungi mereka, dan sudah beberapa yang mati di sini.Menurut Kak Liza, bagi pesakit HIV dewasa, tidak ada tempat perlindungan yang dibuat oleh orang Islam.Majlis Agama Islam Selangor pernah bercadang untuk membuatnya, tetapi hingga sekarang belum menunjukkan apa-apa perkembangan.Saya malu pada diri saya saat ini. Seolah-olah, saya diberi tahu,"apa lah kamu orang Islam ni, cakap aje pandai, saudara seIslam yang sakit pun tidak dihiraukan".Selesai taaruf, salah seorang dari mereka memberi tahu,"Imam masjid sebelah selalu datang". Hati saya menyapa:-Kenapa tidak dibuat di masjid sahaja tempat perlindugan ini, bukannya tak ada tanah…""Pihak MAIS ada jugalah jengok kami, tapi jarang-jarang. Dalam sebulan sekali lah." Hati saya menyapa:-"Kena sampaikan ni, pada sahabat-sahabat dari MAIS. Kena buat sesuatu." Saya masih kelu dan tidak mampu mengeluarkan apa-apa perkataan. Tajuk apa yang saya nak sampaikan?Tajuk Ukhuwah? Tajuk berkasih sayang sesama Islam? Tajuk "semua perkara ada hikmah"? Tajuk apa? Tajuk apa yang sesuai? "Aduhai Tuhan.. kenapa aku di sini hari ini.." rintih hati saya atau lebih tepat:-"Kenapa sekarang baru dapat tahu, kenapa tidak peka, kenapa tidak dari dulu lagi aku datang menjenguk sahabat-sahabat seIslam di sini.."Akhirnya saya menyampaikan sedikit tazkirah, tak sampai dua minit. Saya hanya membicarakan mengenai kasih sayang Allah pada manusia. Semakin banyak saya berkata, semakin banyak hati saya berkata:-"Ah… pandai cakap aje, apa yang kamu buat hah…" Tazkirah di akhiri dengan sedikit ucapan dari kak Liza. Majlis berakhir dengan bersalaman. Salah seorang penghuni, dengan suara yang rendah, berkata pada saya:-"Ustaz.. terima kasih sebab datang ye.." Nak menitik air mata saya melihat mereka. Dari mata mereka, mereka seolah-olah memberi tahu saya,"Ustaz, keluarkanlah kami dari gereja ini" Saya melangkah keluar dari dewan kuliah. Di sebelahnya terdapat salib. Yang masih boleh berjalan, menghantar saya hingga ke kereta.
  Mereka melambai ke arah kami serombongan sambil berkata:-"Nanti datang lagi ye.."Van yang kami naiki menuruni cerun kawasan gereja. Hati saya tak putus-putus berdoa:-"Ya Allah, selamatkan iman mereka. Ya Allah, beri kami kemampuan, dalam tahun ini insyaAllah, kami akan usaha mengeluarkan mereka dari gereja ini Ya Allah."
  Kami meninggalkan tempat ini. insyaAllah,selepas saya pulang dari Turki nanti minggu depan, kita akan usahakan sesuatu, bisik hati saya.Pada saya, mewujudkan tempat perlindungan ini dah taraf fardhu ain dah, ini kerana tidak ada lagi tempat perlindungan bagi orang dewasa seperti ini yang dibuat. Selagi ada orang Islam yang masih duduk di gereja ini, selagi itulah tanggung jawab ini tidak terlepas dari setiap bahu orang Islam.Saya menyeru pada semua pembaca. Mari sama-sama kita usahakan. Jika ada niat, maka, insyaAllah, pasti ada jalan.
  InsyaAllah, saya akan mewar-warkan pada semua jika ia akan dimulakan. InsyaAllah, dalam tahun ini juga, kita akan keluarkan mereka dari gereja ini. InsyaAllah, dalam tahun ini juga, kita akan usahakan rumah penjagaan bagi orang Islam.
  Semoga sedikti niat ini mendapat bantuan ilahi, amin…"Universiti Kehidupan, Pengajian Sepanjang Hayat"

  ReplyDelete
 3. tahniah sampai juga hasrat untuk punyai blog sendiri. siarlah gambar di usa pulak. Ini gambar haji aje

  ReplyDelete