Pages

Tuesday, October 20, 2009

Bajet Berhemat 2010

Baru beberapa jam lepas, ana minum dan makan bersama Cikgu Ibrahim Taigo. Memang sebelum ini pernah bertemu singkat semasa saya ke sekolah beliau untuk tugas rasmi. Tapi kali ini, suasananya belainan kerana kami dapat berbual panjang dan Sdr Ibrahim telah menjamu saya sebagai tetamu. Terima kasih banyak . Ana canggung untuk kerumah beliau kerana jarak masa terpisah telah membentuk satu identiti yang mungkin berbeza dari zaman kana-kanak dengan terkini sekarang ini. Seharusnya jumpa temu itu akan mengeratkan siraturrahim dan semestinya memberi kebaikan,.. insyaallah.
Lupakan seketika janji temu yang singkat seketika. Berbalik kepada cerita bajet 2010, dalam 2 hari lagi, 23 Okt ini rakyat akan dibentangkan dengan agenda belanjawan tahun depan. Sejauhmanakah rakyat kebanyakkan menyediakan telinga mereka untuk mendengar semua itu. Sefaham manakah kita golongan umum ini menganalisa apa yang akan disampaikan oleh menteri kewangan kita. pandaikah kita menilai dengan mendalam terhadap terma-terma ekonomi yang diutarakan. Atau kita bertindak sebagai pendengar tanpa penghayatan mendalam. Katanya bajet kali ini merupakan bajet berhemat yang akan memberi impak kepada rakyat terutama golongan berpendapatan rendah dan masyarakat luar bandar. Sejauhmana kebenarannya, kita tunggu petang Jumaat ini. Tambahnya lagi, kerajaan akan berusaha mengurangkan beban golongan berpendapatan rendah di luar bandar dengan menyediakan perkhidmatan dan kemudahan sewajarnya serta lain-lain yang sentiasa menjadi tanda tanya.
Apa pun kita sama-sama tunggu apa yang akan berlaku pada jumaat ini. Sama-samalah berdoa agar kesejahteraan yang wujud selepas bajet dan bukannya kesengsaraan. Insyaallah berkat kebijaksanaan pembuat dasar, kita tidak akan menjadi golongan terpinggir.
Penjawat Awam... tunggu pengumuman bonus!