Pages

Saturday, November 28, 2009

Qurban itu Pengorbanan

Pada sebelah petang sebelum magrib dan takbir raya bermula, ana dapat sms dari rakan di JB mengucapkan bahawa berkorban itu adalah satu pengorbanan, seterusnya kejayaan yang diraih juga memerlukan pengorbanan. Selamat Hari Raya Qurban untuk rakan sebilik ana selama 3 tahun semasa menuntut di UPM dulu. Moga Sdr Rodzi Rajimin akan membaca blog ini.
.
Hari Raya yang jatuh pada hari Jumaat tidak banyak yang boleh diketengahkan. Aktiviti Qurban rata-ratanya berlaku hari Sabtu sebab Jumaat kesuntukan masa untuk sembahyang raya seterusnya sembahyang jumaat. Biasanya program qurban dilaksana sebelah pagi.
.
Tahun ini rumah mertua ana sekali lagi menjadi tumpuan untuk program qurban Masjid kariah Pokok Asam. 3 ekor lembu kariah dan seekor dari kerabat isteri Teacher Lindacoop menjadikan 4 ekor semuanya. Sejak 7.30 pagi penyembelihan telah bermula dan tamat jam 11.30 pagi. Petugas sukarela yang ramai telah menjadikan program tersebut tamat lebih awal.
.
Mogo ibadat qurban dapat penghyatan dari kita semua dan insyaallah qurban akan membentuk kemurahan hati serta ketaqwaan iman.

Dari jauh ajer...takut tengok lembu disembelih

Asraf..asyik possing jer, kerja tak siap!

Turut sama potong daging