Pages

Friday, October 2, 2009

Bila Padang Menjadi Pilihan

Jika itulah pilihan mahakuasa, tak dapat kita menolaknya. Ketentuan darinya mengatasi segala. Gempa dengan kekuatan 7.9 pada sekala richter telah meranapkan sebahagian besar Padang. Padang yang pernah ana jejaki 2 hari selepas PRU 2008 lepas, memberikan kenangan pada ana. Ana cuba juga SMS pemandu pelancong yang kerap berutus SMS hingga sekarang tetapi masih belum ada berita . Mungkin semua rangkaian telekumunikasi masih belum pulih sepenuhnya. Mudah-mudahan rakan ana itu selamat dari malapetaka yang dasyat ini.


Padang yang rasanya hampir 100% muslim . Masjid dan mousalah berada saling dekat antara satu sama lain. Difahamkan , penduduknya patuh pada ajaran Islam sejak dahulu lagi. Disanalah lahirnya Pak Hamka yang terkenal itu. Ramai kalangan pemimpin lampau kita mengaji ugama di Padang mahupun Bukit Tinggi. Sebuah poster kempen yang masih ana ingatlah Kempen atau Program Solat Suboh Berjemaah yang dianjurkan oleh Gebenor Provinci Padang. Walaupun nampak macam tak sampai kepemikiran kita, namun ada kelainannya. Mudah-mudahan jejak langkah yang sama diikuti oleh pemimpin kita disini.


Padang yang cantik dan aman itu telah punah menyembah bumi. Terletak menghadap ke Lautan Hindi dan bandarnya tidaklah segawat Jakarta atau Medan atau Bandung. Penjual jalanan juga sukar ditemui disana. Apapun semuanya tinggal kenangan sahaja bagi kami. Insyaallah, kalau diberi kesempatan kami ingin melawat Padang sekali lagi. Moga apa yang menimpa keatas umat Padang akan menjadi pengajaran dan ikhtibar buat kita semua.

Antara gambar kenangan kami ....Dihadapan Rumah Gadang MinangkabauPak Zam, pemandu palancong bergambar kenangan
bersama isteri ana Teacher LindaCoop