Pages

Saturday, October 10, 2009

Bila Gaji Dibayar Awal

Penjawat awamlah paling bertuah dinegara kita ni .. mankan tidak, gaji dibayar belum pun habis sebulan bekerja. Gaji bulan September telahpun dibayar pada 10 Sept lepas kerana Hari Lebaran jatuhnya pada 20 September dan kali ini gaji Okt juga telah dibayar pada 8 Okt lepas kerana sambutan Depavali pada 17 Okt ini. Bertuahlah kiter jika sebagai penjawat awam. TQ juga kepada pemerintah yang perihatin tentang gaji ni, walaupun mereka tahu bahawa gaji itu untuk perbelanjaan bulanan dan kini ditambah pulak dengan belanja perayaan..
Apa yang ana nak cerita ialah apabila gaji November yang akan diterima oleh kiter 47 hari selepas terimanya gaji Okt ini. Ana yakin rata-rata rakan kita dahpun membelanjakan sebahagian malahan mungkin hampir habis gaji Sept sepanjang Hari Lebaran tempoh hari. Gaji Sept yang sepatutnya dibuat belanja dalam bulan Okt ni munggkin dah pun habis sebelum waktunya.
Manakala gaji yang baru kita dapat 2 hari lepas iaitu 8 Oktober seharusnya adalah untuk belanja bulan November . Jika telahpun mengeluarkan sebahagian darinya untuk menampung belanja bulan Okt ni sendiri, maka kita bersedialah dengan kesempitan apabila memasuki bulan November nanti. Manakan tidak, kita perlu menunggu hampir 47 hari untuk menerima gaji berikutnya. Ana memang gemar mengikuti perkembangan pengguna khasnya penjawat2 awam ni. Sebab, kadang-kadang rakan-rakan kiter ni lansung tidak dapat merancang dan akhirnya tersepit pada pertengahan jalan. Mulalah nampak muka moyok, tidak ceria, tidak ingin turut serta dalam aktiviti melibatkan perbelanjaan dan sebagainya. Emosi mula berubah dan macam-macam lagi. Ana ceritani bukannya apa, sebab ramai rakan ana yang semacam itu dan sungguh menyedihkan. Mulalah tel sana sini , gosok belakang rakan ,cakap baik-baik rupanya nak mintak tolong dapatkan sedikit bantuan sebelum hari gaji tiba.
Apapun, bagi rakan yang baik hati ni, tolong juga kerana tak sampai hati. Tapi kadang-kadang saperti melepaskan kaldai tersepit, bila susah minta bantu, bila dah dapat gaji buat tak tahu, muka pun macam muka 10 sen bila jumpa kita. Doakanlah rakan-rakan kiter ni berubah demi untuk masa depan mereka sendiri.
Ana juga pernah menjadi mangsa keadaan ini....