Pages

Thursday, February 4, 2010

Betulkan Tabiat kita!

Diam tak diam, dah masuk bulan ke 2.. 2010. rasanya masa berlalu terlalu cepat hinggakan kadang-kadang kita leka dan lalai terhadap apa yang kita lakukan. Manisnya bila umur meningkat ialah terasa lebih matang dan yakin terhadap tindaktanduk yang dibuat. tak manisnya, perlu diingat setiap detik itu adalah usia yang semakin singkat dan perlukan lebih penghambaan kepada yang maha kuasa.
.
Ana bukan nak berceramah tapi sebagai ingatan kepada pembaca dan rakan semua. Ada antara kita setelah mencapai usia emas tapi masih tercari-cari jalan kehidupan. Ketidakpastian dalam hidup hinggakan tidak dapat nak tentukan apa akan dilakukan untuk hari-hari mendatang. Pokonya, perancangan tidk objektif menyebab pelbagai citarasa membayangi nafsu manusia.
.
Berrbelanja jangan boros. belilah barangan perlu. Kalau nak melancong, ikutlah kemampuan walaupun melawat kejadian dibumi ini dianugerahkan pahala. Kini satu lagi gergasi membelibelah wujud di Melaka. Sebagai anak Melaka, ana cukup berbangga dengan pencapaian dan perkembangan negeri Hang Tuah ni. Tak salah membangunkan negeri, malah ianya dituntut. Tapi, kita sebagai pengguna perlu berhati-hati dalam mengurus kewangan kita. Mudah dicari, takkan mudah pula diselesaikan. Apatah lagi ianya sukar dicari. kita kena betulkan tabiat kita termasuklah diri ana sendiri.
.
'Sakit' dalam keluarga biasanya perpunca dari faktor ekonomi. Ikut kajian yang ana baca, lebih 3 juta rakyat Negara ini mempunyai gangguan mental (sakit jiwalah tu !), cuma kadar sakitnya saja berbeza dan 600,00 darinya dalah golongan kanak-kanak dan remaja. Jadi, kepada ibu bapa, pastikan anak-anak kita mendapat didikan bukannya setakat pelajaran formal, budi pekerti tapi juga hal ehwal kehidupan termasuk hal ehwal kewangan.
.
Ada pepatah menyebut, jika doktor yang melakukan kesilapan..seorang sahaja yang sengsara tapi jika seorang ibu/bapa melakukan kesilapan..7 keturunan akan sengsara.......wallahwa'lam