Pages

Thursday, August 6, 2009

Melaka Diserang Selsema Babi H1N1 !

Belum pun hilang dari benak orang Melaka pasal pemeliharaan babi yang turun temurun di Paya Mengkuang dan tergantungnya kepala babi dirumah salah seorang pemimpin 'kampong', kini Melaka dikejutkan pula dengan penyakit sahabat kepada babi , selsema babi H1N1. Dengan ada angka kematian, membuktikan penyakit tersebut amat serious dan perlu dibendung.
Tapi apa yang ana nampak, saperti petikan berita TV semalam, banyak komen tentang tidak ada kesungguhan yang menyeluruh membenteras penyakit ni. Manakan tidak, ada sebilangan kita yang masih tak tahu tanda-tanda terkena penyakit tersebut. Kini semua klinik di Melaka penuh sejak awal pagi. Tak terkecuali klinik-klinik swasta kerana terlalu bimbang dengan penyakit tersebut. Ana memang akui hal tersebut. Tapi bila ana teringat, uztaz ana kata dulu, tiada penyakit yang berjangkit dan larilah kita dari pesakit kusta. Tapi dalam kes ini, nampaknya ada jangkitan, kalau tak sebagai pesakit, sebagai pembawa pun sudah tidak menyeronokan.
Apa pun pihak berkuasa perlulah bertindak dengan aktif. Mungkin ini ujian pertama untuk Kementeria Kesihatan. Kalau sebelum ni banyak kes kerana pembawaan nyamuk, dia buat kempen 'bunuh' nyamuk. Sembur sana sini, sampai ada kawan ana balik tengah malam buat over time sebab nak bunuh nyamuk. Tapi kali ini, nampak lain pulak. Mungkin bukan dari babi yang ada manusia makan tu, tetapi mungkin dari 'kutu babi' sebab tu lah kita tak bunuh babi yang saya maksudkan. Atau , takut sahabat kita tak dapat makan kalau semua babi dibunuh.
Entahlah, apapun ana rasa kita perlu sentiasa beringat. Pentingnya berdoa agar dijauhi dari melapetaka ini. Orang Melaka kena awas lebih. Dah lama kita bergembira. Maklumlah Melaka Ceria, Melaka Maju 2010. Tapi kalau kena kuarantin satu rumah, pastikan ahli rumah juga diberi kebenaran untuk bercuti. Sebab ikut cerita isteri ana Teacher LindaCoop , suami dan anak dari sekolah yang sama dikuarantin tetapi bila isteri yang berkerja di majikan lain menanyakan samada boleh diberi cuti yang sama, majikan tidak mengizinkan. Maka, kuarantin yang laungkan hanya tinggal sia-sia.
Moga wabak ini akan pulih sedikit masa lagi. Berdoalah.....
HamzahMelaka